İçeriğe geç

Windows üzerinde VirtualBox’a Oracle Solaris Kurulumu

Last updated on 19 Ekim 2017

Bu yazımda sizlere ilk olarak Windows 7 işletim sistemi üzerinde kurulu VirtualBox(version : 4.0.12)’a Solaris kurulumunu anlatacağım.

Tabii ki ilk olarak VirtualBox’ın son sürümünü buradan indiriyoruz. Oracle Solaris 10 işletim sistemini buradan indiriyoruz.

İndirmeler tamamlandıktan sonra sanal makinemizi oluşturalım. VirtualBox programını çalıştırıp Yeni düğmesine basarak sanal bilgisayarımızı oluşturmaya başlayalım. İlk çıkan ekranda İleri düğmesine basarak geçelim.

Ekranda görüldüğü gibi İşletim Sistemi Tipi alanlarını seçerek istediğimiz bir ismi verelim ve Next düğmesi ile devam edelim.

Bellek ekranında Solaris kuracağımız sanal makinenin ne kadar bellek kullanacağınız ayarlıyoruz. Ekranda görüldüğü gibi ayarlayabilirsiniz.

Sanal Sabit Disk Sürücü ekranında ekranda görüldüğü ayarları seçerek Next düğmesi ile bir sonraki ekrana geçiyoruz. Bir sonraki ekranda da Next düğmesine basıyoruz.

Sabit Disk Depolama Tipi ekranında Dinamik olarak genişleyen kalıp seçiyoruz Next düğmesi ile devam ediyoruz.

Bu ekranda Sanal diskimizin boyutunu ve konumunu belirtiyoruz. Boyut olarak 30 GB seçip Next ile devam edelim. Sonraki ekranda Bitir düğmesine basalım ve son olarak tekrar Bitir düğmesi ile sanal makinemizi oluşturmuş olalım.

VirtualBox üzerinden sanal makinemize sağ tuş tıklayarak Ayarlar pencerisini açalım. Buradan Ağ özelliklerine gelelim ve resimde görüldüğü gibi ayarlarımızı yapalım.

Depolama özelliklerinde DC/DVD sürücümüze indirdiğimiz Oracle Solaris işletim sistemi kalıp dosyasını gösterelim ve TAMAM düğmesine basarak ayarlarımızı kayıt edelim.

Şimdi işletim sistemi kurulumuna başlayalım. VirtualBox ekranında sanal makinemize sağ tuş tıklayalım ve Başlat diyerek kuruluma başlayalım.

Sanal makinemiz başladıktan sonra yukarıda gördüğümüz ekran gelicek. Enter’a basarak devam ediyoruz.

Bu ekranda Enter düğmesine basıyoruz ve 1 basıp tekrar Enter düğmesine basıyoruz ve kuruluma devam ediyoruz.

Configure Keyboard Layout ekranında yukarı aşağı tuşları ile hareket ederek TurkishQ seçeneğinin üzerine gelip Space tuşu ile seçiyoruz. F2 düğmesi ile bir sonraki ekrana geçiyoruz.

Bu ekranda Enter düğmesine basarak Solaris grafik ekran kurulumunu başlatıyoruz. Bir sonraki ekranda bir kutuçuk çıkacak o kutucuğun içinde Enter tuşuna basıyoruz.

Bu ekranda kurulum dilini seçiyoruz. 0‘a basıp Enter ile devam edelim. Sonraki karşılama ekranında Next düğmesine basalım.

Network Connectivity ekranında Networked seçeneğini seçelim. Bir sonraki DHCP for e1000g0 ekranında No seçeneğini seçip Next düğmesi ile devam ediyoruz.

Hostname for e1000g0 ekranında bir isim giriyoruz. Bundan sonraki iki ekranda ip adresimizi ve alt ağ maskemizi giriyoruz. Sanal sunumcu ayarlarından ağ kartının ayarını Bridged Adapter olarak seçtiğimizden modemimizin dağıttı ip bloğundan bir ip adresi ve alt ağ maskesi veriyoruz. IPv6 for e1000go ekranından No seçeneğini seçiyoruz. Set the Default Route for e1000g0 ekranında Specify One seçeneğini seçip Next ile bir sonraki ekrana geçiyoruz ve bilgisayarımızla aynı varsayılan ağ geçidi adresini giriyoruz. Kerberos ekranından No seçeneğini seçiyoruz. Name Service ekranında None seçeneğini seçiyoruz.

NFSv4 Domain Name ekranında resimdeki seçeneği işaretleyip Next ile devam ediyoruz.

Time Zone ekranında resimdeki seçeneği seçip bir sonraki ekranda Europe altından Turkey seçip devam ediyoruz. Date and Time ekranında tarih ve saat ayarlarını gösteriyor, yanlış ise düzeltip devam ediyoruz. Bir sonraki ekranda root kullanıcısının şifresini ayarlıyoruz. Enabling Remote Services ekranında No seçeneğini seçerek devam ediyoruz. Bir sonraki Confirm Information ekranında Confirm düğmesi ile devam ediyoruz.

Solaris kurulumunda Welcome, Installer Options, Specify Media ekranlarında herhangi bir değişiklik yapmadan Next düğmesi ile devam ediyoruz. Licence ekranında Accept seçeneğini seçerek ilerliyoruz. Select Type of Install ekranında Custom Install seçeneğini seçiyoruz. Sonraki Select Software Localizations ekranında Eastern Europe altından Turkish seçiyoruz.

Select System Locale ekranında yukarıdaki gibi seçip devam ediyoruz. Additional Products ekranında None seçip Next ile devam ediyoruz.

Select Solaris Software Group ekranında yukarıdaki seçeneği seçip devam ediyoruz. Disk Selection ekranında ve Select Disks for fdisk Partition Customization ekranlarında bir değişiklik yapmadan devam ediyoruz. Lay Out File Systems ekranında Modify düğmesine basıyoruz.

Yukarıdaki gibi bölümlerin boyutlarını ayarlayıp OK düğmesine basıyoruz. Sonraki Ready to Install ekranında Install Now düğmesine basarak kurulumu başlatıyoruz.

Kurulum bittikten sonra CD/DVD sürücüsünden Solaris kalıp dosyasını çıkartıyoruz.

Kategori:LinuxOracle SolarisSistem

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.